Na glavno vsebino
08 200 41 40Pokliči Lokacija
Eco Hotel

Skrb za okolje

Bohinj Eco Hotel - Ustvarjen z naravo

Z zagotavljanjem energije za porabo v privatnem in gospodarskem sektorju  neposredno povečujemo okolju škodljive emisije. Za omejitev le-teh se torej zdi najbolj logičen in premišljen ukrep - učinkovito zmanjševanje porabe energije in pametna izraba le-te. S porastom cen vseh energentov je smotrna izraba energije, kljub višji začetni investiciji in dragi tehnologiji, tudi ekonomsko upravičljiva. 

Bohinj Eco Hotel je zgrajen z veliko pozornostjo do okolja in je trenutno kot tak vsekakor eden najbolj naprednih in energijsko varčnih hotelov v centralnem evropskem prostoru. 

Lastna energetska vrtina

V neposredni bližini hotela je bila narejena energetska vodna vrtina do globine 430 metrov. V vodonosnem območju globoko pod zemljo se nahaja kristalno čista voda. Ta voda s toplotnimi črpalkami služi ogrevanju sanitarne vode in ogrevanju objekta. Ko je geotermalna voda izkoriščena, se je ne spusti nazaj, temveč se jo delno uporabi za izplakovanje sanitarij. Šele takšna - popolnoma izkoriščena - se z odplakami spusti v kanalizacijo. 

Toplo sanitarno vodo iz tušev in umivalnikov se prav tako izkoristi. Namesto, da se toplo pošlje v kanalizacijo kot je to v navadi sicer, se jo zbere v posebnih rezervoarjih, kjer ji toplotne črpalke odvzamejo preostalo toploto in jo izkoriščeno ter ohlajeno spustijo v kanalizacijo. Ko ji je bila toplota odvzeta, se prek toplotnih izmenjevalcev znova vrača v sistem. 

Energetska geotermalna vrtina in voda iz nje pa služi tudi hlajenju poleti, saj se osiromašeno (ko ji je odvzeta toplota v toplotnih črpalkah) pošlje naravnost v hladilne grede, ki hladijo prostore hotela. 

Bazeni v vodnem parku kot ogromen hranilnik  toplote

Bohinj Eco hotel ima poleg energetske vrtine tudi lastno energetsko postajo. Sočasno se namreč proizvajata električna energija in toplota. Takšna - sočasna proizvodnja energije se imenuje kogeneracija. Dve napravi, ki ju poganja utekočinjen naftni plin (UPN), skupaj sočasno proizvajata električno in toplotno energijo. Ta ista električna energija skrbi za poganjanje toplotnih črpalk v hotelu in celotno napajanje hotela ter vodnega parka obenem. Toplota, ki se sprošča ob proizvodnji električne energije, pa se uporabi za gretje bazenov. Takšen sistem ima zaradi uporabe preostale toplote izjemno visok celotni izkoristek med 70 in 90 %. Z istočasno proizvodnjo toplotne in električne energije pa se prihrani tudi do 30 % primarne energije v primerjavi z ločeno proizvodnjo. 

Celotni hotel je ogrevan na principu nizko-temperaturnega režima - s talno kurjavo in hladilno-grelnimi gredami. Talna kurjava zagotavlja udoben občutek, medtem ko posebne grelno-hladilne grede s svojim neslišnim in energijsko učinkovitim delovanjem močno presegajo sicer večinoma uporabljene klasične sisteme prezračevanja in klimatiizacije. 

Manjša poraba za več svetlobe

Tudi hotelska razsvetlitev je premišljeno zasnovana. Pretežno vsa svetlobna telesa v objektu so namreč snovana na tehnologiji Power LED. Svetilka LED namreč porabi tudi do 40-krat manj električne energije kot primerljivo svetla navadna ali halogenska žarnica. Poleg tega je njena življenska doba do 1000-krat daljša. 

Za nazornejšo predstavitev lahko vzamemo za primer samo osvetlitev v hodnikih nad vrati v primerljivo velikem hotelu s 100 sobami in enakimi pogoji glede osvetlitve. 

Zgradba Število svetilk Tip Moč žarnice Poraba električne energije/leto
Bohinj ECO Hotel 100 Power LED 2 W 1.752 kWh
Primerljiv hotel 100 Navadna/Halogen 50 W 43.800 kWh

Iz razpredelnice je lahko razbrati, da je poraba električne energije za razsvetljavo v Bohinj Eco hotelu bistveno manjša kot v primerljivem hotelu. Ob upoštevanju, da so v hotelskih sobah ter kopalnicah tudi mnoge druge svetilke je razkorak v porabi električne energije še toliko večji, sploh če upoštevamo tudi dejstvo, da pri uporabi halogenske žarnice nastajajo tudi toplotne emisije.  

Tudi glavo je potrebno ohladiti 

Celotni sistem za izrabo energije in uravnavanje porabe le-te je voden v centralnem nadzornem računalniškem sistemu CNS. Strežniki, baze podatkov v podatkovnih strežnikih, sistem za brezprekinitveno napajanje UPS ter vsa aktivna oprema (usmerjevalniki, stikala ipd.) za informacijsko in tehnološko tako dovršen hotel so energijsko precej zahtevni. A bolj kot na električno energijo, ki jo hotel tako ali tako proizvaja z lastno energetsko postajo, je potrebno gledati na toploto, ki jo takšni računalniški sistemi oddajajo. Takšne prostore je potrebno intenzivno hladiti. Da bi toplote, ki se sprošča ob delovanju naprav ne metali stran, pa je v sistemskem prostoru Bohinj Eco Hotela nameščena napredna toplotna črpalka zrak-voda, ki vso oddano toplotno enegijo - namesto, da bi jo "metali" skozi okno - vrne nazaj v sistem v obliki tople vode. 

Varujmo okolje, ne oddajajmo v pranje čistih brisač

Takšni in podobni napisi v hotelskih kopalnicah širom sveta opozarjajo ljudi, da naj brisač (in plaščev) ne dajejo po nepotrebnem v pranje. Na tone perila, ki se tedensko perejo v hotelskih in zunanjih čistilnicah namreč potrošijo ogromne količine električne in toplotne energije, praškov in drugih kemikalij. Kljub temu, da so vsa čistila biološko razgradljiva, to še vseeno ne pomeni, da so ekološko neoporečna - le negativni učinek na okolje je manjši.

Ker pa mnogi ali pa celo večina ne jemlje tovrstnih priporočil dovolj resno, je v Bohinj Eco Hotelu vseeno zagotovljena čimbolj učinkovita izraba energije. Najmodernejše, računalniško vodene in z visoko tehnologijo podprte naprave v pralnici so energijsko varčne in okolju prijaznejše. Ker pa se pri (industrijskem) pranju in likanju sprošča velika količina toplote, je v hotelu prav za pralnico namenjena zmogljiva toplotna črpalka, ki oddano toploto - namesto, da bi šla "v zrak" - odvzame in preusmeri v sistem za dogrevanje tople sanitarne vode. 

Stavba kot topel plašč

Stene Bohinj Eco Hotela so nadstandardno izolirane in tako karseda omejujejo uhajanje toplote. Poleg sodobnih izolacijskih materialov so na celotnem objektu montirana tudi stekla z najnižjim faktorjem Ug. 

Objekt prekriva prva tovrstna streha pri nas. V celoti je namreč  izdelana iz lesa in drugih naravnih materialov, v posebni zaprti kompaktni sendvič izvedbi iz gotovih plošč. Izolacija v notranjosti gotovih votlih plošč je zaključena s posebnimi lesnimi vlakni, ki ne zagotavljajo le odlične izolacije, temveč so tudi naravnega izvora. 

Ostale učinkovite okoljevarstvene rešitve

Med energetskimi varčevalnimi ukrepi Bohinj Eco Hotela je tudi t.i. master switch kartični odložilni sistem, ki smotrno določa način vključevanja naprav in električnega toka v posamezni sobi. Brez kartice (katere bistvena naloga je tudi odklepanje vrat), vstavljene v centralno odložišče, namreč ni napetosti, kar pomeni, da nezasedene sobe niti pomotoma ne morejo biti porabniki energije, sicer namenjene za razsvetljavo, televizijo, ostale morebitne električne naprave, segrevanje ali ohlajevanje sob. Ko gost zapusti svojo sobo, vzame ključ iz notranje odložilne reže, nakar se vse prižgane naprave - po kratkem intervalu - avtomatsko izklopijo. Na enak način se vse prižgane naprave spontano vključijo ob gostovi vrnitvi, brez ponovnega ponastavljanja. 

Da bi bila optimizirana poraba dragocenih vodnih virov, so hotelske kopalnice brez izjeme opremljene s toaletnimi školjkami po tako imenovanem "dual flush" sistemu. Gre za dvojni izplakovalni mehanizem, ki gostu omogoča različni izplakovalni opciji, pri čemer manjša izmed obeh tipk porabi občutno manj vode oziroma izpira z manjšo jakostjo, večja tipka pa z večjo jakostjo in porabi več vode. 

Gostje  cenijo zdravo okolje in težnjo po ohranitvi oziroma varovanju naravnih lepot. Bohinj Eco Hotel vzpodbuja tovrstno naravnanost. Na izbiro so še drugi varčevalni ukrepi, med drugim gost sam dnevno lahko odloča o pogostnosti menjave posteljnine oziroma brisač (s čimer posredno vpliva na koriščenje količine vode in pralnih sredstev). Vzpodbuja se tudi zmanjševanje posluževanja avtomobilov, saj ima hotel na voljo tudi izposojo kvalitetnih gorskih in cestnih koles s pripadajočo opremo (čelade, vodiči po kolesarskih poteh, itd.).

Pozabljivi gosti in njihovo udobje

Vsak hotel ob polni zasedenosti ima med gosti nekaj takšnih, ki za seboj pozabljajo zapirati okna. V kolikor deluje prezračevanje in klimatska naprava, gost pa okno pusti odprto, se energija porablja brez učinka. Sobe klimatska naprava ne more ohladiti (ali ogreti), zunanji zrak pa vdira v sobo skozi odprto okno. V Bohinj Eco Hotelu so tako na slehernem oknu nameščeni posebni senzorji, ki ob odprtosti okna in prisotnosti gosta v sobi, po določenem časovnem zamiku izklopijo klimatsko napravo. Računalniški sistem, ki skrbi za uravnavanje klimatskih pogojev v notranjosti objekta, se obenem v realnem času prilagaja zunanjim klimatskim razmeram (temperatura, vlaga, osončenost, del dneva....) in tako ustvarja optimalne pogoje za bivanje. Gost pa si seveda lahko temperaturo v sobi nastavlja tudi sam. 

Udobnega bivanja pa gostu ne zagotavljajo zgolj klimatski pogoji, temveč tudi ambient, v katerem se nahaja. Vse sobe in mnogi skupni prostori v hotelu so opremljeni z izbranimi naravnimi materiali - veliko je lesa, naravnega kamna, stekla ter drugih naravnih dekorativnih elementov.  

Čuvajmo okolje. Eno samo je.

Svet je lep. V našem hotelu smo v smislu učinkovite izrabe energije naredili tako rekoč vse, kar je danes tehnološko izvedljivo. Poskrbimo torej, da naš planet lep tudi ostane.

Green Key Meetings Star Zlati sejalec Tripadvisor Alpine pearls Bohinjsko

Bodite prvi, ki boste vedeli za naše posebne ponudbe

Vpišite vaš e-poštni naslov


© Bohinj ECO Hotel. Vse pravice pridržane / Pravno obvestilo / Piškotki / Pogosta vprašanja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
These cookies do not affect your privacy. Več ...